2024 TEMMUZ BÜLTENİ
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi,‘Türkiye için Batarya Enerji Depolama Seçenekleri’ raporunu açıkladı.
Raporda, Türkiye’de yenilenebilir enerji potansiyelinden azami seviyede yararlanılmasını sağlayacak esneklik opsiyonlarından biri olan bataryalardan etkin olarak faydalanılması için, Türkiye genelinde batarya teknolojilerinin konumsal dağılımı, hangi hizmetlerde kullanılabileceği ve iletim şebekesine olan etkileri inceleniyor.
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü, iklim değişikliğiyle mücadele ve jeopolitik belirsizlikler kaynaklı enerji krizinin yönetilmesi için enerji dönüşümünün önemine dikkat çekerek bunun için yenilenebilir enerjiye, enerji verimliliğine, elektrifikasyon ve yenilikçi teknolojilere ihtiyaç olduğunu söyledi.
Güllü, enerji dönüşümünün başarısını ve hızını, batarya enerji depolama sistemleri gibi yeni teknolojilerin belirleyeceğini vurgulayarak şunları kaydetti:
“Batarya enerji depolama sistemleri, elektrik sistemine esneklik sağlayarak değişken üretime sahip rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinin şebekeye entegrasyonunu hızlandırıyor. Elektrik sisteminde optimum şekilde konumlandırılmaları durumunda şebeke kayıpları azalıyor. Diğer yandan net sıfır hedefi kapsamında karbon emisyonlarının azaltılmasında önemli bir rol üstleniyor. Bütün bunlar göz önüne alındığında Türkiye’nin enerji dönüşümünde batarya depolama sistemlerine yapılması gereken yatırımların önemi ortaya çıkıyor.”
Bataryalar sayesinde 2035’te 2.3 milyon ton karbon emisyonu azaltılabilir
Çalışmada, batarya enerji depolama sistemlerinin (BEDS), gündüz saatlerinde üretimleri fazla olan güneş enerjisi santrallerinden gelen ihtiyaç fazlası elektriği depolayarak yenilenebilir enerji kesintilerini de engelleyebileceği belirtiliyor.
2035 yılında toplam kapasitesi 7,2 GW/28,8 GWh olacak şekilde kurulacak batarya enerji depolama sistemlerinin, yenilenebilir enerji kesintisini en az seviyeye indirme amacıyla çalıştırıldığı durumda, toplam 6,9 TWh yenilenebilir enerji kesintisinin önlenebileceği hesaplanıyor. Bu sayede 2035 yılında doğal gaz tüketimi yaklaşık 11,7 TWh azaltılabilecek. Böylece 369 milyon dolar seviyesindeki doğal gaz ithalatı engellenirken, 2,3 milyon ton karbon emisyonu da azaltılabilecek.
Diğer yandan, Yan Hizmetler kapsamında fosil yakıt santrallerine olan ihtiyaç orta-uzun vadede azalacak.
Türkiye’de şebeke ölçeğinde kurulu bir batarya tesisi henüz yok
Raporda, 2023 yılında elektrik sektöründe kullanılan bataryaların piyasa hacminin yaklaşık 40 milyar dolar olduğu ve bu hacmin yüzde 90’ını Çin, AB ve ABD’nin oluşturduğu kaydedildi. Türkiye’de ise henüz şebeke ölçeğinde kurulu bir batarya enerji depolama tesisi bulunmuyor.
SHURA Net Sıfır (NZ2053) senaryosuna göre Türkiye’de yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payının 2053 yılına kadar yüzde 90 seviyesine ulaşması bekleniyor. Değişken üretime sahip rüzgar ve güneş enerjisinin toplam elektrik üretimi içindeki payının ise 2053 yılında yüzde 77 seviyesine çıkacağı değerlendiriliyor. Değişken üretimin elektrik sistemi içindeki payının artmasıyla şebeke esnekliği opsiyonlarının da sisteme dahil edilmesi gerekiyor. Bu analizlere göre Türkiye’nin 2053 yılına kadar 30 GW/120 GWh’lik batarya enerji depolama kapasitesine, 3,2 gigavat (GW) pompaj depolamalı hidroelektrik santrali kapasitesine ve 70 GW elektrolizör kapasitesine ihtiyacı olacak.
Depolama tesisi kuran yatırımcılara yenilenebilir enerji santrali kurma hakkı tanıyan mevzuat değişikliğiyle birlikte Haziran 2024 itibarıyla ön lisanslı depolama kapasitesi başvuruları 32 GW seviyesine ulaştı. Raporda, bu sayede Türkiye’nin depolama kapasitesinin yenilenebilir enerji santrallerine bütünleşik olarak artacağı vurgulanıyor.
Şirketlerin çevreyi koruyan enerjilere yönelmesi, yeni enerji türlerinin yaygınlaşmasına neden oluyor. Endüstride ısınma için fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılması amacıyla yeşil buhar üretim sistemi geliştirildi. Heliosteam isimli yerli girişim, endüstriyel tesislerin karbon emisyonlarını düşürecek.
Yeşil buhar sistemi adı verilen solar termal yoğunlaştırmalı enerji santralleri, tıpkı güneş enerjisi santralleri gibi paneller kurulmasıyla hazırlanıyor. Ancak bu sistemde panellerin üstü güneş ısısını çekmek için tamamen ayna ile kaplanmış durumda. Elde edilen ısıl enerji, aynalar vasıtasıyla ana kuleye iletilerek yoğunlaştırılıyor. Kızgın yağ ya da buhar üretimi yapan sistemde modüler ünitelere depolanan enerji, kimya, tekstil, gıda, medikal gibi sektörlerde kurutma, ısıtma, yıkama ve işlemede kullanılabiliyor.
Firma, sanayi kuruluşlarına düşük maliyetle termal enerji elde etme, modüler termal depolama üniteleriyle enerji güvenliğini sağlama ve salımı azaltarak karbon kredisi kazanma imkanı sunacak sistemin patent alma işlemleri ve endüstriyel tesislerle anlaşma çalışmalarını sürdürüyor.
Heliosteam şirketinin ortaklarından Bener Karadeniz, "Şu anda 250 dereceye çıktık. Endüstriyel tesisin ihtiyacı 750 dereceyse, o sıcaklıklara da ulaşabiliyoruz. Tekniğimizin benzeri bulunmuyor, yakın coğrafyamızda da yok. Aynı zamanda azalttığımız bakım ve kurulum maliyetleriyle tesisin fiyatı da düşük." ifadesini kullandı.
Kamu Gözetimi Kurumu Sürdürülebilirlik Denetçiliği Sınav İlanı yayımladı.
Açıklamada sürdürülebilirliğe ilişkin güvence denetimlerini yürütmek üzere sürdürülebilirlik denetçisi olarak yetkilendirilecekler için düzenlenecek ve tek modülden oluşacak sınav 21 Eylül 2024 tarihinde Ankara ve İstanbul’da gerçekleştirilecek.
Söz konusu sınavda başarılı olanlar, mevzuattaki diğer şartları da taşımaları durumunda sürdürülebilirlik denetçisi olarak yetkilendirilme talebinde bulunabilecek.
Bununla birlikte duyuruda “Sürdürülebililik Denetçisi” olarak yetkilendirilmek için sınav kazanmak yeterli olmadığı, adayların ayrıca Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinde yer alan diğer şartları da taşımaları gerektiği uyarısı yapıldı.
Sınav için çevrim içi olarak gerçekleşecek başvuru süreci 22 Temmuz 2024 tarihinde başlayıp 12 Ağustos 2024 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.
Sınav müracaatları kurum tarafından incelendikten sonra sınava katılmaya hak kazananlar isimleri ve sınav yerleri sınav tarihinden en az on beş gün önce kurumun internet sitesinde duyurulacak.
Kurum tarafından 28 Haziran 2024 tarihinde yapılan duyuru ile de Sürdürülebilirlik Denetçiliği sınav konuları duyurulmuştu.
[1] Sürdürülebilirlik Denetçiliği Sınav İlanı
[2] Sürdürülebilirlik Denetçiliği Sınavının Konularına İlişkin Duyuru
AB'de benzinli araçlar yüzde 36,3 ile en büyük pazar payına sahip oldu. Hibrit elektrikli araçlar yüzde 24,3 ile ikinci sırada yer aldı.
Avrupa Birliği'nde (AB) geçen ay sıfır kilometre elektrikli araç satışları ilk defa dizel motorlu araç satışlarını geride bıraktı.
Satışların Covid-19 salgını öncesi döneme göre hala düşük olduğunu da belirten Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) göre, Haziran ayında AB'de 158 binden fazla araç satıldığı, elektrikli bataryalarla çalışan araçların pazar payı ise yüzde 15.1'e yükseldi.
Almanya, Fransa ve Hollanda pazarlarında araç satışları yüzde 50'nin üzerinde artışlar kaydederken, benzinli araçlar yüzde 36,3 ile en büyük pazar payına sahip oldu. Hibrit elektrikli araçlar yüzde 24,3 ile ikinci sırada yer aldı.
https://ebs.csb.gov.tr/ adresinden başvurular gerçekleştirilecek olup, Son Başvuru Tarihi: 31.08.2024’ tür.