06.02.2023 TARİHİNDE MERKEZ ÜSSÜ KAHRAMANMARAŞ İLİ OLAN VE ÇEVRE İLLERDE ETKİSİNİ GÖSTEREN DEPREM NEDENİYLE BÜYÜK ÜZÜNTÜ İÇERİSİNDEYİZ.
DEPREMDE HAYATINI KAYBEDEN VATANDAŞLARIMIZA ALLAH’TAN RAHMET, YAKINLARINA BAŞ SAĞILIĞI, YARALILARA ACİL ŞİFALAR DİLİYORUZ.
Ford Ve LG Ankara’da Batarya Hücresi Üretecek
ABD’li Ford Motor Company (Ford) ile Güney Koreli LG Energy Solution (LGES) arasında, Ankara’da kurulacak olan batarya hücre üretimi fabrikası projesi için işbirliği yapılmasında mutabakat sağlandığı bildirildi.
Koç Holding tarafından dün Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinde yayınladığı açıklamaya göre yatırıma Koç Topluluğu’nun da katılmasına yönelik işbirliği imkanlarının değerlendirilmesi amacıyla tarafların ön niyetlerini içeren bağlayıcı olmayan bir Niyet Mektubu imzalandı.[1]
Ford tarafından 12 ay boyunca yürürlükte kalacak olan bu niyet mektubu kapsamında, LGES ve Koç Holding’e Türkiye’de batarya hücre üretimi ile ilgili iş ortaklığı kurulması konusunda münhasırlık tanındığı da açıklama da yer buldu.
Açıklamaya göre taraflar arasında anlaşma sağlanması halinde fabrikada 2026 yılında batarya hücresi üretimi başlayabilecek.
İlk etapta yıllık 25 GW-saat olarak planlanan fabrikanın üretim kapasitesi de yatırımın ikinci etabı ile 2029 yılına kadar 45 GW-saate ulaşabilecek.
Koç Holding’in ortağı olduğu Ford Otosan da yeni nesil elektrikli transit araçlarında fabrikada üretilecek batarya hücrelerini kullanacak.
Açıklamada Koç Topluluğu’nun yatırıma katılıp katılmama kararı ile pay sahipliği yapısı, yatırım, işbirliği ve ortaklık koşulları gibi konuların ise devam eden görüşemeler ve fizibilite çalışmalarında yapılacak değerlendirmeler sonrasında kesinleşeceği de belirtildi.
Yatırımı Ford ile hayata geçirmeyi planlayan Güney Koreli SK On Ocak ayında projeden çekilmişti. Şirketin kararının gerekçesini küresel faiz oranlarındaki değişim ile Ukrayna savaşı sonrası artan elektrik fiyatlarının Avrupa pazarında elektrikli araçlara olan talebi azaltması gibi faktörlerin oluşturduğu bildirilmişti.
Aynı günlerde Güney Kore medyasına Ford ile LGES arasında yatırımın devamı için görüşmelerin başladığı bilgisi yansımıştı. Koç Holding de 7 Şubat 2023 tarihli KAP açıklaması ile gelişmeyi doğrulamıştı.
Ford ve SK On 240 GWh kapasite hedefliyordu
Koç Holding, Ford ve SK On geçtiğimiz yılın Mart ayında, Ankara’da yılda 30 ila 45 Gigavat-saat üretim kapasiteli bir elektrikli araç batarya üretim fabrikası kurulmasına yönelik mutabakat anlaşması imzalamışlardı.
Bununla birlikte SK On ile Ford arasında da Ford’un 2030 yılı hedefi olan 240 GWh’lik üretim kapasitesine ulaşmasına yönelik bir anlaşma bulunuyor.
Anlaşma Güney Koreli şirketin bu kapasitenin 140 GWh’lik bölümünü ABD’de kurulacak fabrikalarda, kalan 100 GWh’lik bölümünü ise 30 ila 45 GWh’lik kısmı Türkiye’den olmak üzere, Avrupa ve Çin’de kurulacak fabrikalarda üretilmesini içeriyordu.
2022’de AB elektriğinin beşte birinin kaynağı rüzgar ve güneş olup, enerji kaynağı olarak gaza geçti.
Düşünce kuruluşu Ember tarafından bugün yayınlanan Avrupa Elektrik İncelemesine göre, rüzgar ve güneş 2022 yılında AB elektriğinin beşte birini (yüzde 22) üreterek ilk kez gazı (Yüzde 20) geride bıraktı. Kömür enerjisinin payı sadece 1,5 puan artarak 2022’de AB elektriğinin yüzde 16’sını üretti. 2022 enerji krizinin ardından Avrupa’nın kömür enerjisine dönüş tehdidini önlemesi nedeniyle 2022’nin son dört ayında yıllık bazda düşüş yaşandı.
Ember tarafından yapılan analiz, Avrupa’nın 2022 yılında elektrik sektöründe üçlü bir krizle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Avrupa, en büyük fosil gaz tedarikçisiyle bağlarını koparmaya çalışırken, en az yirmi yıldır en düşük hidroelektrik ve nükleer seviyeleriyle karşı karşıya kaldı ve bu da 2022’de toplam elektrik talebinin yüzde 7’sine eşit bir açık yarattı. Rüzgâr ve güneş enerjisindeki rekor büyüme, hidroelektrik ve nükleer açığın azaltılmasına yardımcı oldu. Güneş enerjisi üretimi 2022’de yüzde 24 gibi rekor bir artışla en hızlı büyüyen enerji kaynağı oldu. Bu artış, önceki rekorun neredeyse iki katı olarak kayıtlara geçti. Bu vesileyle 10 milyar Euro’luk gaz maliyeti önlenmiş oldu.
Yirmi AB ülkesi 2022’de yeni güneş enerjisi rekorları kırdı. Elektrik talebindeki düşüş de açığın azalmasına yardımcı oldu. AB elektrik talebi 2022’nin son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüze 7,9 oranında düştü. Ilıman hava koşulları belirleyici bir faktör olmakla birlikte, enerji verimliliği iyileştirmeleri ve vatandaşların kriz zamanında enerji talebini azaltmak için dayanışma içinde hareket etmelerinin yanı sıra, satın alınabilirlik baskılarının da azalan enerji talebinde rol oynadığı düşünülüyor.
Nükleer ve hidroelektrik açığının sadece altıda biri kömürden karşılandı. Kömür üretimi yüzde 7 oranında arttı. Sonuç olarak, AB enerji sektörü emisyonları 2022’de 2021’e kıyasla yüzde 3,9 arttı. Ancak kömürün yükselişi büyük bir tehdit oluşturmadı. Kömür enerjisi 2018 seviyelerinin altında kaldı ve küresel kömür üretimine sadece yüzde 0,3 oranında katkıda bulundu. AB’de kömürden elektrik üretimi 2022’nin son dört ayında da düşerek yıllık bazda yüz 6 azaldı. Kış için acil beklemeye alınan 26 kömür ünitesi ortalama sadece yüzde 18 kapasiteyle çalıştı. AB, 2022 yılı boyunca 22 milyon ton fazladan kömür ithal etmesine rağmen, bunun sadece üçte birini kullandı.
Ülkeler kömürü aşamalı olarak terk etme konusunda kriz öncesinde olduğu kadar kararlı. Belki de en şaşırtıcı olanı, rekor düzeyde yüksek fiyatlara rağmen gaz üretiminin 2022’de 2021’e kıyasla neredeyse hiç değişmemiş (+yüzde 0,8) olması. Fosil gazın payı, bir önceki yıl yüzde 19 iken 2022’de AB elektriğinin yüzde 20’sini üretti. Ancak bu eğilimin önümüzdeki yıl büyük ölçüde değişmesi bekleniyor. Güneş enerjisinden elektrik üretimi, 10 milyar euro üzerindeki gaz bazlı enerjiyi bertaraf etmek için 2022’de yüzde 24 arttı.
YAYIMLANAN DUYURULAR
08.02.2023 Tarihli Duyuru;
Bilindiği üzere, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve birçok İlimizi olumsuz etkileyen depremler dolayısı ile, 8 Şubat 2023 tarihli ve 32098 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6785 Karar sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa İllerinde 8 Şubat 2023 tarihinden itibaren 3 (üç) ay süre ile olağanüstü hal ilan edilmiştir.
Bu itibarla, Genel Müdürlüğümüz görev, yetki ve sorumlulukları kapsamında olan ve 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu Kanuna göre yürürlüğe konulan düzenlemeler uyarınca, ilgili mevzuatın deprem bölgesi ağırlıklı olmak üzere Ülkemiz genelinde uygulanması konusunda yaşanacak sıkıntıların önüne geçilmesi amacıyla;
-“Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik” hükümlerince yeterlik belgesi alan çevre mühendisleri/yetkilendirilmiş kişiler, çevre danışmanlık firmaları ve çevre yönetim birimlerinin hizmet verilen işletmeler ile ilgili Yönetmelik kapsamında yerine getirilmesi gereken yükümlülükleri kapsamında aylık çalışma takvimlerinin hazırlanması, bu takvime istinaden hizmet verilen işletmelere yapılacak aylık ziyaretler ve yıllık iç tetkik ziyaretleri, çevresel konularda eğitim programlarının düzenlenmesi ve raporların hazırlanması işlemleri ile Bakanlığımızca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar tarafından çevre mevzuatı kapsamında İl içinde ve İl dışında faaliyet gösteren tesisler ile ilgili olarak yapılacak uygulama faaliyetlerinin (emisyon ve atık su ölçümü, yerinde anlık ölçüm, yerinde analiz, numune alma, atık denetimi, vb.), yerine getirilmesinin geçerli bir mazeret olması halinde Bakanlığımız ve ilgili İl Müdürlüklerinin değerlendirmesi dikkate alınarak 8 Mayıs 2023 tarihine kadar ertelenebilecektir.
– “ÇED Yeterlik Belgesi Tebliği”nde yer alan, süreye dayalı yükümlülüklerin (faaliyet yeri inceleme, proje ilerleme raporuna esas yer incelemesi, yer uygunluk yazısı başvurusu ve değerlendirilmesi, adres ve unvan değişikliği başvurusu, asgari personel sayısında meydana gelen eksikliğe bağlı belgenin askıya alınması işlemi) 8 Mayıs 2023 tarihine kadar ertelenebilecektir.
-Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS) e-yeterlik uygulaması üzerinden çevre danışmanlık firmaları ve çevre yönetim birimleri tarafından yapılacak yeterlik belgeleri ile ilgili adres ve unvan değişikliği ile tüm vize başvuruları için sistem üzerinden 8 Mayıs 2023 tarihine kadar ilave süre verilebilecektir.,
-EÇBS e-izin uygulaması üzerinden “Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği” kapsamında gerçekleştirilecek başvuruların süresi içerisinde yapılamaması ve zamanında değerlendirilememesi nedeniyle Yönetmelikte öngörülen her türlü iptal, red ve cezalı başvuru süreçlerine sebebiyet verilmemesi ve mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla e-izin sistemi üzerinden yapılacak iş ve işlemler için 8 Mayıs 2023 tarihine kadar ilave süre verilebilecektir.
-Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa İllerimizde planlanan projelere ilişkin Bakanlığımıza/İl Müdürlüklerimize “ÇED Yönetmeliği” kapsamında sunulacak rapor/bilgi ve belgeler için Yönetmelikte belirtilen sürelere geçerli bir mazeret gösterilmesi halinde 90 gün ilave edilebileceği, bahse konu illerde ilk etapta 8 Mayıs 2023 tarihine kadar yapılması planlanan tüm Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantılarının iptal edildiği, yeni toplantı tarihlerinin İl Müdürlüklerimiz ile istişare edilerek belirleneceği ve yazılı olarak bildirileceği, İl Müdürlüğümüz/yetkili müşavir firma/proje sahibi tarafından talep edilmesi durumunda bu illerde planlanan projelere ilişkin Bakanlığımızda yapılması planlanan İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu Toplantıları’nın da iptal edilebilecektir.
–“Atık Yönetim Yönetmeliği” Madde 9 (ğ) bendi kapsamında her yıl Mart ayı sonuna kadar EÇBS Atık Yönetimi Uygulaması üzerinden gerçekleştirilmekte olan atık beyanlarının süresinin 8 Mayıs 2023 tarihine kadar uzatılabilecektir. – “03.03.2022 tarihli ve 2022/4 Sayılı Kütle Denge Bildirimleri konulu Genelge”nin 7 nci Maddesinde yer alan “aylık kütle denge bildirimlerinin ait olduğu aydan sonraki 60 (altmış) takvim günü içerisinde tamamlanıp onaylanması gerekmektedir” hükmüne ilişkin olarak, Genelge kapsamındaki tesislerin 2022 yılı Aralık ayı ve takip eden aylardaki EÇBS Kütle Denge Sistemi üzerinden gerçekleştirilmekte olan kütle denge bildirim onay işlemlerinde ilave süre verilebilecektir.
YAYIMLANAN YÖNETMELİKLER