2022 Haziran Bülteni

Ana Sayfa | Tüm Kategoriler
 
 
  • Çevre Ve Çocuk Akademisi Tanıtım Programı

Kurum; “Türkiye’nin ilk dijital ve engelsiz platformu Çevre ve Çocuk Akademisini bugün itibariyle yavrularımızın hizmetine sunuyoruz. İşaret dili betimlemesiyle 18 milyon çocuğumuzun hepsine engelsiz bir platform armağan ediyoruz.” dedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca ilk ve ortaokul öğrencilerine yönelik hayata geçirilen Çevre ve Çocuk Akademisi’ne www.cevrevecocukakademisi.gov.tr adresinden erişilebilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile birlikte Başkent Millet Bahçesinde düzenlenen “Çevre ve Çocuk Akademisi” tanıtım programına katıldı.

Bakan Murat Kurum programda yaptığı konuşmada; “Tek amacımız, hedefimiz; evlatlarımızı ve ülkemizin, şehirlerimizin her köşesinde yeşille, toprakla, ağaçla, doğayla buluşturmak.” dedi.

Türkiye Çevre Haftasını, 81 ilde, milyonlarca vatandaşla birlikte millet bahçelerinde kutladıklarını dile getiren Bakan Murat Kurum, “Ülkemizin dört bir yanında 81 ilimizde oyun alanları ile piknik alanlarıyla, bisiklet ve yürüyüş yolları ile millet bahçesi projelerimizi aralıksız sürdürmeye devam edeceğiz. Siz evlatlarımızı, ülkemizin, şehirlerimizin her köşesinde yeşille, toprakla, ağaçla, doğayla buluşturmak tek amacımız, hedefimiz.” şeklinde konuştu.

“Sizler doğayla dost olunca bizim iklimimiz hep bahar olacaktır” diyen Bakan Murat Kurum, “Vatanımızda kuşlar şarkı söyleyecek, denizlerimiz her zaman masmavi, doğamız yemyeşil, şehirlerimiz de tertemiz olacaktır. Irmaklarımız gürül gürül akacak ve en güzel mevsimlerimizde siz kıymetli gençlerimiz olacaksınız.” değerlendirmesinde bulundu.

-Türkiye’nin ilk engelsiz platformu “Çevre ve Çocuk Akademisi” hizmete sunuldu

Konuşmalarında desteklerinden dolayı Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e teşekkürlerini sunan Bakan Murat Kurum, Çocuk Akademisine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Çocuklarımızdan oluşan çevre müfettişlerimiz, üniversitede okuyan gençlerimizden oluşan iklim elçilerimiz var. Milli Eğitim Bakanlığımızla da beraber çok önemli adımlar atıyoruz. Türkiye’nin ilk dijital ve engelsiz platformu Çevre ve Çocuk Akademisini bugün itibariyle yavrularımızın hizmetine sunuyoruz. İşaret dili betimlemesiyle 18 milyon çocuğumuzun hepsine engelsiz bir platform armağan ediyoruz. “

Öğrenciler, akademiye EBA şifreleri ile erişebilecek

Tüm öğrencilerin EBA şifreleri ile akademiye girebileceklerini ifade eden Bakan Kurum, “ Sizler için hazırladığımız eğitim videolarını, animasyonları ve filmleri izleyerek hem öğrenecekler, hem de eğlenecekler. Bu akademilerimiz tamamlandığında da Çevre ve Çocuk Akademisi Bilgi Yarışması’na katılacak ve topladığınız puanlarla da çevre marketimizden dilediğiniz kadar hediyelerinizi alabileceksiniz. Tüm bunların yanında diplomalarınız olacak ve Çevre ve Çocuk Akademisi’nden mezun olacaksınız. Bu yarışmanın kaybedeni yok, hepiniz etkinlik boyunca öğrenecekleriniz ile önümüzdeki süreçte hayatlarınızda sizlere ışık tutacak ve bu ışıkla da etrafınızı, sokağınızı, mahallenizi şehrinizi aydınlatacaksınız. Kitaplarımızın, akademimizin çocuklarımıza, gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Programa, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, illerden gelen çevre müfettişleri ve iklim elçileri de katıldı. Program, iklim elçileri ve çevre müfettişleri ödüllerinin verilmesiyle son buldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca ilk ve ortaokul öğrencilerine yönelik hayata geçirilen Çevre ve Çocuk Akademisi’ne www.cevrevecocukakademisi.gov.tr adresinden erişilebilecek. Çocuklar,  “Çevre”, “Şehircilik”, “İklim Değişikliği”, “Sıfır Atık”, “Doğa ve Sanat”, “Çevre ve İletişim” konularında istedikleri akademiye giriş yapabilecekler, akademide kazandıkları puanlarla “Çevre Market ”ten bisiklet, scooter, kaykay ile onlarca hediyeye sahip olabilecekler.

  • İzmit Körfezi’ni Kirleten Gemiye 4 Milyon 315 Bin 898 Lira Ceza

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi’ne bağlı ekipler, İzmit Körfezi’nde yaptıkları denetimler sırasında Liberya bandıralı bir gemideki yağ dolu varillerin patlayarak, yağların iskeleye ve denize döküldüğünü tespit etti.

Yapılan incelemelerin ardından gemiye 4 milyon 315 bin 898 lira para cezası kesildi. Kirliliğin yayılmasını önlemek amacıyla gemi çevresine bariyerler çekilerek önlem alındı.

  •  Türkiye Çevre Haftası Etkinliklerine Davetlisiniz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; bu yılki temasını “Sıfır Atık” olarak belirlediği Türkiye Çevre Haftası’nı 81 ilde çeşitli etkinliklerle kutluyor. Kutlamalar kapsamında 4-5 Haziran tarihlerinde Başkent Millet Bahçesi’nde ücretsiz konserler düzenlenecek.

20.05.2022 tarihli Resmî Gazete’de “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan” imzasıyla yayımlanan “Türkiye Çevre Haftası” konulu genelgeyle; 1972 yılından bu yana “Dünya Çevre Günü” olarak kutlanan 5 Haziran tarihinin içinde bulunduğu hafta, Türkiye’de artık her yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından duyurulacak bir temayla “Türkiye Çevre Haftası” olarak kutlanacak.

Bu yılki temasını “Sıfır Atık” olarak belirlediği Türkiye Çevre Haftası’nı 81 ilde çeşitli etkinlikler düzenleyerek kutlayan Bakanlık, Başkent Millet Bahçesi’nde düzenleyeceği konserlerle “sağlıklı çevre yaşamı” konusunda farkındalık oluşturacak.

Kamuoyunda “kâğıt toplayıcıları” olarak bilinen ve herhangi bir işletmeye bağlı olmaksızın atık toplayıcılığı yapan vatandaşlarla ilgili 2022/6 sayılı Bakanlık Genelgesi; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un imzasıyla yayımlandı. “Atık Toplayıcıları” konulu Genelge, serbest olarak atık toplayıcılığı yapanları “sıfır atık bilgi sistemi” ile kayıt altına alarak yetkilendiriyor ve çalışma sistemini düzenliyor.

Plastik, kâğıt ve metal gibi değerlendirilebilir atıkların toplanmasına çekidüzen getiren ve herhangi bir işletmeye bağlı olmaksızın atık toplayıcılığı yapan vatandaşlarla ilgili bir dizi tedbir ve kararları içeren “Atık Toplayıcıları” konulu Bakanlık Genelgesi yayımlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un imzasıyla yayımlanan 2022/6 sayılı Genelgede, mülki idare amirlerinin uygulamaya yönelik gerekli koordinasyonu sağlamaları, belediyelerin ise saha uygulamaları ile sahadaki tertip ve tedbirleri mevzuata uygun olarak yürütmeleri isteniyor.

Kimler, nasıl başvurabiliyor?

Atık toplayıcılığı faaliyeti yürüten şahısların, faaliyet gösterdikleri yerin belediyesine T.C.kimlik numarası ve iletişim bilgileriyle başvurması gerekiyor. Belediyeler ise hukuka uygunluğu açısından 18 yaş ve üzeri şahısların başvurularını değerlendirmeye alabilecek.

Belediyeler, başvuruda bulunan bağımsız sıfır atık toplayıcısı şahısların bilgilerini il / ilçe emniyet müdürlüklerine ve jandarma komutanlıklarına bildirecek. Emniyet müdürlükleri ve jandarma komutanlıkları ise uygun bulunanları, ilgili belediyelere bildirilecek.

Belediyeler tarafından başvuru süreci tamamlanan ilgili atık toplayıcısı, Sıfır Atık Bilgi Sistemi’ne kaydedilecek ve “Bağımsız Sıfır Atık Toplayıcısı Kartı” sahibi olabilecek.

Bağımsız Sıfır Atık Toplayıcısı Kartı nedir?

Bağımsız Sıfır Atık Toplayıcısı Kartında belediyenin ismi ve logosu, sıfır atık logosu, atık toplayıcısının fotoğrafı, adı-soyadı, kimlik numarası, Sıfır Atık Bilgi Sistemi kayıt numarası, kartın düzenlendiği tarih, Belediye Başkanlığının imza ve mührü yer alacak.

İlgili ilçede atık toplama yetkisi sadece bu karta sahip olanların olacak ve toplayıcı şahıs, kayıtlı olduğu ilçe dışında başka bir ilçede atık toplama işi yapamayacak.

Bağımsız Sıfır Atık Toplayıcısı Kartı, kart sahibi dışında başka kişilerce kullanılamayacak, kullandıran ve kullananlar hakkında idari işlem yapılacak.

Atık toplayıcıları nasıl çalışacaklar?

Bağımsız atık toplayıcılarının çalışmalarına ilişkin esaslar, 2022/6 sayılı ve “Atık Toplayıcıları” konulu bu Genelge çerçevesinde oluşturulacak. Belediyeler, hizmet alanı sınırları içerisinde faaliyet gösteren atık toplayıcılarının çalışma usul ve esaslarını, Genelge yayımlandıktan sonraki ilk belediye meclisi toplantısında gündemlerine alarak karara bağlayacaklar.

Belediyeler, atık toplayıcılarının Bağımsız Sıfır Atık Toplayıcısı Kartı taşımalarını; belirleyecekleri standartlardaki eldiven, iş kıyafetleri ve atık toplama araçlarıyla çalışmalarını, yine belirledikleri saat aralıklarında ve mevcut sıfır atık sistemine zarar vermeyecek şekilde çalışmalarını sağlayacak. Belediyelerin belirlediği esasların dışında faaliyet gösterenlerin izinleri iptal edilecek.

Atıkların izin verilmeyen kişiler tarafından toplanması, taşınması ya da depolanması durumunda belediyeler, zabıta birimleriyle müdahalede bulunacak. Gerektiğinde il / ilçe emniyet müdürlükleri ile il / ilçe jandarma komutanlıklarından destek talep edebilecek.

Atıklar nereye getirilecek, ücretler nasıl belirlenecek?

Atık toplayıcıları topladıkları atıkları, belediyelerin atık getirme merkezi ve geri kazanılabilir atık aktarma merkezlerine ya da belediye sınırları içerisinde bulunan çevre lisanslı atık işleme tesislerine teslim edecekler. Atıklar burada tartılacak ve piyasa koşulları dikkate alınarak ödeme yapılacak.

Atık toplayıcılarının kâğıt, plastik ve metal gibi değerlendirilebilir atıkları türlerine göre ayrı ayrı toplanmaları gerekecek.

Toplanan atıklara ilişkin veriler ise belediyeler ya da toplayıcının atıkları teslim ettiği lisanslı işletmeler tarafından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının çevrimiçi sistemlerine düzenli olarak girilecek.

Sıfır Atık Yönetmeliği

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2019’da, “atık yönetimi sürecinde çevre, insan sağlığı ve tüm kaynakların korunmasını hedefleyen sıfır atık yönetim sisteminin kurulması, yaygınlaştırılması, geliştirilmesi, izlenmesi, finansmanı, kayıt altına alınarak belgelendirilmesi ile ilgili genel ilke ve esasların belirlenmesi” için Sıfır Atık Yönetmeliği hazırlamıştı. Hammadde ve doğal kaynakların etkin yönetimi ile sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda hazırlanan Yönetmelik 12.07.2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştı.

Söz konusu Yönetmelik, il sınırları içerisinde “İl Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planı” doğrultusunda sıfır atık yönetim sisteminin mahalli idareler tarafından kurulmasını, uygulanmasını ve işbirliği içerisinde çalışılmasını temin etme görev ve sorumluluğunu mülki idare amirlerine veriyordu.

Yönetmelikte ayrıca “Sıfır Atık Yönetmeliği” kapsamında ve “sıfır atık yaklaşımı” doğrultusunda belediyeler tarafından, mülki idare amirlerinin koordinasyonunda yapması gereken işler şu şekilde belirtiliyordu:

“Belediyelerin ‘kaynağında ayrı ayrı toplama’ faaliyetlerine öncelik vermesi, her belediyenin hizmet alanında -geri kazanılabilir atık ve diğer atık olmak üzere- kaynağında ayrı ayrı biriktirilen atıkların birbirleriyle karıştırılmadan toplanmasına yönelik altyapının oluşturulması, geliştirip yaygınlaştırılması gerekmektedir.”

YAYIMLANAN KANUN

YAYIMLANAN YÖNETMELİKLER

 

 
 
×

DANIŞMANLIK TALEBİ

Danışmanlık istemek için aşağıdaki form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.