Bu Sweatshirt’ler Kahve Telvesi Ve Pet Şişeden Üretiliyor
Sürdürülebilir moda sektörü, beklenenden daha hızlı büyümektedir. Derinin yerine kullanılan bitki bazlı malzemeler ve geri dönüştürülmüş malzemelerden elde edilen kumaş çeşitliliği artmaktadır. Sürdürülebilir malzemelerden tekstil ürünleri tasarlayan Coalatree’nin koleksiyonuna en son eklediği The Evolution Hoodie sweatshirt serisi de kahve telbesi ve pet şişelerin geri dönüştürülmesi ile üretilmektedir. Her bir sweatshirt’ün üretiminde üç bardak kahvenin telvesi ve on adet pet şişe kullanılmaktadır. Mahalledeki kahve dükkanlarından toplanan telveler kurutulup yağlardan arındırıldıktan sonra daha küçük partiküllere ayrıldıktan sonra eritilmiş plastikle karıştırılıyor ve bu karışımdan pamuk ipliğine benzer bir malzeme üretilmektedir. Hafif ve çabuk kuruyan bir yapıya sahip ve UV filtresine sahip olmakla beraber, sweatshirt katlanıp içerisindeki cebe konduğunda ise küçük bir seyahat yastığına dönüşmektedir.
Ayrıntıları incelemek ve satın almak için burayı ziyaret edebilirsiniz.
• Tanışalım: Elma Çöpü Ve Kabuğundan Üretilen Mobilya Tasarımı
Vejetaryen Fransız tasarımcı Philippe Starck, Apple Ten Lork adlı vegan deri kumaştan döşenmiş bir mobilya koleksiyonu yaratmıştır. Apple Ten Lork, biyolojik olarak endüstriyel atık ürünlerden elde edilen elmanın çöpe attığımız çekirdekli kısmından ve kabuğundan üretilmektedir. Koleksiyon, beyaz, turuncu ve siyah renklerden oluşuyor ve çevreci ve sürdürülebilir ürünler üretmek için biyolojik endüstriyel atıkları geri dönüştüren bir İtalyan şirketi olan Frumat tarafından üretilen birçok elma atığı malzemesinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu malzemeler mobilya, ayakkabı ve kitap ciltleme gibi birçok endüstride kullanılmaktadır. Dönüştürülmüş materyal kullanımı, hem endüstriyel atığın yeni bir hammadde elde ederek sürdürülebilir bir materyal ortaya konulması hem de çöp depolama alanlarında yer tutmaması ve atık sınıfında yer almaması konularına alternatif bir çözüm sağlayıcı olarak değerlendirilmektedir.
• Dünyanın İlk Plastiksiz Süpermarketi Geliyor
İngiltere süpermarket zinciri Iceland, okyanustaki plastik kirliliğini azaltmak amacıyla sadece plastik içermeyen ürünler satmayı denemeyi planlamaktadır. Perakendeci, 2023 yılına kadar plastiği kendi markasına ait ürünler tamamen çıkarmayı hedeflemektedir. Green Business raporlarına göre, plastik kullanılmayan ürünler, plastik ambalajlı ürünlerden daha düşük fiyatlı olması planlanmaktadır. Personel, plastiksiz yeni ürünleri tartma konusunda müşterilere yardımcı olmak için eğitilecektir. Müşterilere, ağır olmayan ürünler için naylon ambalaj yerine kağıt torbalar, pamuklu ve selüloz ağlar, kompostlaştırılabilir sebze meyve sepetleri ile kereviz ve yeşil soğan gibi ürünler için de, bitki bazlı elastik bant seçenekleri sunulacaktır. Deneme boyunca, Iceland İngiltere hükümeti ile paylaşmak için müşteri geribildirimleri toplayacaktır.
• Sen Durdurabilirsin Dönüşüm Sergisi Ziyarete Açıldı
REC Türkiye‘nin düzenlediği Sen Durdurabilirsin dönüşüm sergisi kapılarını 1 Mart’ta Ankara Kent park AVM’ de ziyaretçilere açan sergi, 30 Haziran’a kadar pazartesi hariç haftanın altı günü ücretsiz olarak görülebilmektedir.
Atıkların hikâyesini ve atık sorununun çözümü için iyi uygulamaları çocuklar başta olmak üzere her yaştan insana aktarmak ve herkesi çözümün bir parçası olmaya davet etmek amacıyla açılan sergi, ziyaretçilerine günlük yaşamımızda kullandığımız ürünlerin nasıl atık haline geldiğini ve hayatımızdan atığı çıkarmanın yollarını deneyimleyerek öğrenme imkânı sunmaktadır. Labirent şeklinde tasarlanan sergi alanı dokuz ana bölümden oluşmaktadır. Ziyaretçiler bu bölümleri tüketim alışkanlıkları ve atıkların oluşmasındaki tercihlerine göre ziyaret ederek çıkışa ulaşmaktadırlar. Ayrıntılı bilgi ve okul grup kayıtları için buraya tıklayabilirsiniz.
• Gelmiş Geçmiş En Yararlı Akım #Trashtag, Çöpleri Temizlemeye Teşvik Eden Meydan Okuma
Geçtiğimiz haftalarda sosyal medyada ortaya çıkan Trashtag, dünyanın her yerinden insanların dahil olmasıyla birlikte çığ gibi büyümektedir. Geçtiğimiz haftalarda son yılların en yararlı akımı başlatıldı. Trashtag adlı bir etiketle sosyal medyada yayılmayan başlayan bu akım, çok kısa bir süre içerisinde fazlasıyla sevildi. Gündeme düşen yeni Trashtag akımı da çevre kirliliğine dikkat çekmek için başlatıldı ve ortaya çıkan manzara göz doldurdu. Şimdiden Twitter’da 600.000’den fazla kişiye ulaşan akım, binlerce gönderiyle birlikte destek gördü. Farklı ülkelerde farklı dillerde açılan etiketlerle birlikte daha da yayılan Trashtag, kişilerin çöplerle dolu ortamları temizleyerek doğal haline getirmesinden ortaya çıkıyor. Yukarıda ve aşağıda yer alan görseller sayesinde bu akımı gerçekleştiren kişilerin paylaşımlarını göz atabilirsiniz.
Birçok kişi bu akımı şimdiye kadar gerçekleştirilmiş en yararlı akım olarak tanımlıyor. Bahsi geçen akım Hindistan, Meksika, Brezilya ve Malezya gibi ülkelerde fazlasıyla yaygınlaşmışken ülkemizde de gittikçe duyulmaya başladı.
• Salda Gölü, ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ İlan Edildi
Salda Gölü ve çevresi ile Karaburun-Ildır Körfezi’nin “Özel Çevre Koruma Bölgesi” olarak tespit ve ilan edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararlara göre, harita ile sınır ve koordinatları gösterilen alan, Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tespit ve ilan edildi. Buna göre, Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde 19 Ekim 1989 tarihli ve 383 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) hükümleri uygulanacak. Mevcut her ölçekteki plan, plan kararları ve projeler konusunda mezkur KHK hükümlerine göre yapılacak değerlendirme sonuçlanıncaya kadar herhangi bir uygulama yapılamayacak. Ayrıca Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde ilgili mevzuat hükümlerine göre çevrenin araştırılması, korunması ve izlenmesi çerçevesinde alan kullanım ve yönetimine ilişkin belirlenecek usul ve esaslar ile bunların yansıtıldığı planlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanacak ve onaylanacak. Söz konusu usul, esas ve planlar çerçevesinde bölgedeki faaliyetlerle ilgili tedbirlerin alınması, kontrolü ve izlenmesi yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait olacak. Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde bu kararın yayımı tarihinden önce onaylı planlarına veya mevzuata uygun olarak ruhsatı alınmış ve inşaatı su basman seviyesinde tamamlanmış yapıların inşaatına, ruhsat ve eklerine göre devam edilecek.
• Akıllı Direk Endirek
Yeşil Enerji ile Akıllı Çözümler ‘Akıllı Direk Endirek’ sistemi ile vatandaşlar; USB Şarj, temassız şarj, ücretsiz internet ve akıllı aydınlatmalardan yararlanabilecekler. Şehrin farklı noktalarına kurulan ‘Akıllı Direk Endirek’ler olası afet durumlarında toplanma noktası görevi de üstleneceği düşünülmektedir.
Yeni çalışma hakkında açıklamalarda bulunan Ulaşım Dairesi Başkanı Fatih Pistil, “Vatandaşlarımızın dolmuş veya otobüs beklerken internetten faydalanmaları, telefonlarını şarj edebilmeleri ve aydınlatma sistemlerinden yararlanabilmeleri için Yeşil Enerji ile Akıllı Çözümler ‘Akıllı Direk Endirek’ çalışmasını hayata geçiriyoruz. Serdivan Mavi Durak, Serdivan AVM ve Erenler Yunus Emre Parkı’nda sistemlerimizi kurmuş bulunuyoruz. İnşallah yakın bir zamanda yeni direklerimizi hemşehrilerimiz ile buluşturacağız” sözlerine yer vermiştir.
Konuşmasına devam eden Pistil, “Her geçen gün artan akıllı telefon kullanıcısı ile ortaya çıkan şarj sorununa güneş enerjisi ile telefonları şarj etme imkânı sunan ‘Akıllı Direk Endirek’ yeşil enerji ile çevreci bir çözüm sunuyor. Güneş enerjisi ile enerji depolayan ‘Akıllı Direk Endirek’ ile ortama bir dinamizm katılırken günümüzde temel ihtiyaç haline gelen enerji ihtiyacı da karşılanmış olacak. Olası doğal afetlerde ‘Akıllı Direk Endirek’ hiçbir şehir şebekesi elektriğine ihtiyaç duymadığı ve tamamen güneş enerjisiyle çalıştığı için her koşulda kesintisiz toplanma noktası olarak da hizmet sunabilecek ifadelerini kullanmıştır.
• Çevre Bakanı Açıkladı: Depozito Geri Dönüyor
Tekirdağ’da çöplerin vahşi şekilde depolandığına işaret eden Kurum, “Bu depolamaya artık son vermemiz gerekiyor. Biz Sıfır Atık projesine geçtik. Projeyle 14 bin kamu kurum ve kuruluşunda uygulamaya geçtik. Çöplerimizi artık kaynağında ayrıştırıyoruz.” İfadelerini kullanmıştır. Geri dönüşümün doğa ve çevrenin korunması için önemli olduğunu aktaran Kurum, şunları kaydetmiştir: “Plastik poşetlerimizi ücretlendirdik. İnşallah 2021 yılında depozito uygulamasına geçeceğiz. Depozito uygulamasıyla birlikte eskiden gidip şişeleri verip gofret alırdık, yine aynı süreci işleteceğiz. Depozito uygulamasıyla birlikte atıklarımızı kaynağında ayrıştırmış olacağız. Plastik poşetlerde yüzde 70 azalma gördük. Kullanım yüzde 70 azaldı. Bu sayede hem çevremizi hem doğamızı koruyoruz. Gelecek nesillerimize daha iyi şehirler bırakıyoruz.”
• Türkiye 11 Yıl İçinde Su Fakiri Olacak
İstanbul Bilgi Üniversitesi Çevre, Enerji ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre önlem alınmaması halinde Türkiye’nin 11 yıl içinde su fakiri ülkeler kategorisine gireceğini belirtilmiştir.
Dünyada su kaynaklarının miktarı sabit, nüfus ise her geçen gün biraz daha artmaktadır. Tarımda, enerji üretiminde ve günlük kullanımda harcanan sular, arz ve talep arasında dengesizlik oluşturmaktadır. Türkiye’nin kullanılabilir su kaynağı, yılda 112 milyar metreküp, kişi başına düşen tatlı su miktarı ise bin 519 metreküp. 2030’da Türkiye nüfusunun 100 milyon olacağı ön görülürse, kişi başına düşen tatlı su oranının bin 120 metreküp olacağı ve bunun Türkiye’yi ‘su fakiri’ ülkeler arasına sokacağı belirtilmektedir.
Türkiye’nin en büyük sorunlarından birinin, suyun şebeke aracılığıyla kullanıcılara dağıtımı esnasında yaşanan kayıplar olduğunu belirtilmiş olup; “Bunun en büyük nedeni su şebekelerinin eski olması. Gelişmiş ülkelerde dağıtım esnasında yaşanan su kaybı yüzde 10-15 arasında seyrederken, bu oran gelişen ülkelerde yüzde 50 civarındadır. Ülkemizden bir örnek verecek olursak Kocaeli su şebekesinde kayıp kaçak oranları 2004’ten önce yüzde 72-75 civarındaydı. 2004 sonrası Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İSU) tarafından yapılan yatırımlar, 2013 yılında bu oranı yüzde 31 seviyesine çekmeyi başardı. Altyapıların rehabilite süreci ne kadar maliyetli olursa olsun birinci hedef olmalı” ifadeleri kullanılmıştır.
Türkiye’nin ilerde susuzluk sorunu çekmemesi için alınması gereken önlemlere de değinilmiş olup, altyapıların tamamen değişmesi, farkındalık kampanyalarına ağırlık verilmesi, denetimlerle kaçak kullanımların önüne geçilmesi, tarımsal sulamanın değiştirilmesi ve su krizlerini de dikkate alan kapsamlı bir sürdürülebilir kalkınma programı hazırlanması gerektiği belirtilmiştir.
YAYIMLANAN YÖNETMELİKLER
• Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik
Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik 02.03.2019 Tarih ve 30702 sayılı resmi gazetede yayımlanmıştır.
• ÇED Yeterlik Belgesi Tebliği Taslağı Görüş Bildirme Formu
ÇED Yeterlik Belgesi Tebliği Taslağı Görüş Bildirme Formu görüşe açılmıştır.