Gençlere Çevre Bilinci Aşılamak İçin Evinin Bahçesini Yağmur Ormanına Çevirdi
Sudanlı genç girişimci ve eczacı Tahir, gençlere çevre bilinci aşılamak için 3 yılda yaklaşık 40 bin dolar harcayarak evinin bahçesini yağmur ormanına dönüştürmüştür. Sudanlı eczacı Ekrem Tahir, tropikal bölgelere has 22 çeşit kuş ve Japon balıkları için doğal yaşam alanına dönüştürdüğü evinin bahçesinde gençleri, çevre ve doğal yaşam konularında bilinçlendirmeyi hedeflemektedir.
Tahir, projesinin Afrika kıtasında bir ilk olduğunu ve hobi olarak başladığını söylemiştir. Yeni yetişen nesillerden ilham aldığını anlatan Tahir, kuşlar, balıklar, ekosistem gibi konularda iki sene araştırma yaptığını dile getirmiştir. Tahir, gençlerin doğayı ve hayvanları yakından tanımasını ve çevre sorunlarına karşı farkındalık oluşturmak istediğini vurgulayarak, “Koruma alanımız gezilecek bir yerden ziyade, öğrencilerin eğitim alanına dönüştü. Anaokulu öğrencileri, okullar ve Sudanlı aileler bahçemizi ziyarete geliyor. Her gün öğleden sonra 16.00’a kadar okullara, 16.00-18.00’de de ailelere ayırıyoruz. Telefon ya da Facebook’tan bizime irtibata geçiyorlar.” ifadelerini kullanmıştır.
Hobi olarak ve gençlerin çevre duyarlılığın artmasına destek amacıyla başladığı kuş ve balık yetiştiriciliğinden para da kazanmaya başladığını söyleyen Tahir, projenin tamamlanmasının 3 yılı bulduğunu anlatmıştır. Tahir, “Tamamen şahsi bütçemle karşıladım. 40 bin dolar civarı masraf ettim. Önceleri ücretsiz ziyaretçi kabul ediyordum ancak zamanla masrafların ağırlaşması üzerine girişleri ücretli yaptım.” diye konuşmuştur. Dünyanın farklı ülkelerinden tropikal iklime has 22 çeşit kuş beslediğini dile getiren Tahir, şöyle devam etti: “Farklı ebatlarda onlarca kuş var. Normalde kafeste aynı ortamı paylaşmaları ciddi bir sorun, onları birlikte yaşama kültürü için 6 ay eğittim. Yemek ve hafızayla terbiye metodunu kullandım ve çok şükür başarılı oldum. Sabah 06.00’da yem yiyorlar, saat 14.00’te sebze ve meyve veriyorum, akşam 18.00’de tekrar yem veriyorum ardından dinlenmek için kafeslerine çekiliyorlar. Kafesteki vakitlerini doğal yaşam alanlarındakine benzer şekilde geçiriyorlar. Sabah namazıyla kalkıp, akşam namazının ardından uykuya geçiyorlar.” Hayalinin ilk aşamasını gerçekleştirdiğini ifade eden Tahir, şunları kaydetmiştir;
“Daha fazla çocuk ve aileye ulaşabilmek için bahçemi büyütmek, bin metrekareye çıkarmak istiyorum. Sudan, bir zamanlar Afrika’nın en büyük hayvanat bahçelerinden birine sahipti ancak çeşitli nedenlerle bugün artık mevcut değil. Hayalim henüz bitmedi.İleride maddi imkanlarım çok iyi olur ya da bir sponsor bulursam, belki de kuşların daha da özgürce uçabileceği, insanların yürüyerek ya da araçlarıyla aslanların arasında dolaşabileceği devasa bir doğal yaşam alanı hayal ediyorum.”
• Portakal Kabuğundan Giysi, Un Ve Elektrik Üretiyorlar
Sicilya’nın meşhur ve mütevazı meyvesi portakalın dış kabuğu ve tohumları, modadan enerjiye daha yeşil ve sağlıklı birçok iş girişiminde kullanılmaktadır. 2011 yılında Milano’da bir tasarım öğrencisi olan Adriana Santonocito, memleketi olan Sicilya adasının Katanya şehrinde heba edilen meyve artıklarını nasıl sürdürülebilir tekstil ürünlerine dönüştürebileceği üzerine düşünmeye başlamıştır. 39 yaşındaki Santonocito, portakal lifinden selülozun ayrılabildiği zaten biliniyordu. Santonocito ise kimyasal maddeler ile bu malzemelerin ipliğe dönüştürebileceğini keşfetti. Üniversiteden arkadaşı Enrica Arena ile 2014 yılında giysi üreticilerine ipek benzeri malzemeler sattığı Portakal Lifi’ni kurdu. Bu yıl ünlü İtalyan modacı Salvatore Ferragamo, ilkbahar-yaz koleksiyonunda bu malzemeleri kullandı. Portakal Lifi şimdi 12 kişilik bir ekipten oluşuyor, ofisi ise artıkları topladıkları yerel bir meyve suyu üreticisi fabrikanın içinde yer alıyor. Portakal Lifi’nin ilk yatırımcılarından Antonio Perdichizzi, bu girişimin İtalya’da bulunan ender dijital olmayan fikirlerden biri olması dolayısıyla ilgisini çektiğini söylüyor.
Portakallar aynı zamanda yeni bir kimyasal yöntem sayesinde yağ içermeyen una dönüştürülebiliyor. Catania Üniversitesi’nde denenen bu yeni yöntem cesaret verici sonuçlar ortaya çıkardı. Böylece fırınlar yağ ve margarin yerine bu sağlıklı malzemeyi unlu mamullerinde kullanabilecek. Üniversitede üretilen 300 kilogram un, Katanya yakınlarında yerel fırınlar tarafından denendi ve fırıncılar pastane ürünlerinin tadını beğendi. Araştırmacılar unun çözünebilir olması dolayısıyla sağlıklı içeceklerde ve tıp alanında da kullanılabileceğini söylüyor.
Sicilya’daki tarihi kasaba Mussomeli’de ise portakallar elektriğe dönüşüyor. Nuova Scala çiftliğinde 16 bin 430 ton kabuktan üretilen biyogaz sayesinde 24,000 kilovat elektrik elde edildi. Yerel bir meyve şirketi olan AgrumiGel’in sahibi Salvatore Imbesi, portakalların kullanılamayan yerlerine genel olarak “pastazzo” adı verildiğini ve genelde yılda bunlardan 40 bin ton ortaya çıktığını söylüyor.
• Sıfır Atık Projesi Ve Depozito Uygulamasıyla Atık İthalatı Azalacak
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Antalya’nın Serik ilçesi Belek Turizm Bölgesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca düzenlenen Atık İthalatı Çalıştayı’nda tehlikeli atık ithalatının kanunla yasaklandığını hatırlatmıştır. Plastik, kağıt ve cam gibi bazı tehlikesiz atıkların, çevre izin ve lisans belgesine sahip geri kazanım tesisleri tarafından ithal edilebildiğini aktaran Birpınar, geri kazanımı mümkün olmayan atıkların da ithalatının yasak olduğunu dile getirmiştir.
Çalıştay’ın sektörler arasındaki iş birliğini artırdığını belirten Birpınar, şunları kaydetmiştir:”Bir karar verilirken tüm taraflarla istişare edilmeli. Kamu olarak sanayinin her kesiminin yanındayız. Atık ithalat tebliğinde yapılacak yeni düzenlemelerde tüm sektörlerin görüşleri alınacak. Bu doğrultuda tebliğ yetkili bakanlık olan Ticaret Bakanlığına iletilecek. Sıfır atık yönetmenliğiyle atıklar temiz ve kaliteli şekilde toplanacak. 1 Ocak’tan itibaren geçilecek plastik ve cam ambalajlarına yönelik depozito uygulaması sayesinde geri dönüşüm oranı yüzde 90 seviyesinde olacak. Sıfır atık projesi ve depozito uygulamasıyla atık ithalatı azalacak.”
• 81 İlde 11 Milyon Fidan Toprakla Buluştu
“11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes” programı kapsamında 81 ilde eş zamanlı fidan dikme etkinliği düzenlendi. Silivri’nin Çanta beldesinde yüzlerce fidan dikildi.Cumhurbaşkanı Erdoğan: Orman varlığımızı 17 yılda 22,6 milyon hektara çıkardık ifadesini kullanmıştır. Seferberlik kapsamında, Bakırköy ve Silivri Cumhuriyet Başsavcılıkları, Silivri Açık Ceza İnfaz Kurumu ile Silivri ve Bakırköy Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinin katılımıyla stant kurularak, bin adet fidan yükümlü ve hükümlüler tarafından, adliyeye yolu düşen vatandaşlara dağıtıldı. Dağıtımın ardından, yurdun bir çok noktasında ağaçlandırma yapılacak alanlardan biri olan Silivri’nin Çanta beldesinde fidan dikimi yapıldı.
• İstanbul Havalimanı çalışanları fidan dikti
İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA’dan yapılan açıklamaya göre, İstanbul Havalimanı, Orman Genel Müdürlüğü ile imzalamış olduğu “5 Yılda 5.000 Hektar Ağaçlandırma Protokolü” kapsamında ilk çalışmalarına başladı. Orman Genel Müdürlüğünün Türkiye genelinde gerçekleştirdiği 11 milyonluk rekor fidan dikme kampanyasına havalimanı sahasına fidan dikerek destek olan İstanbul Havalimanı çalışanları, ilk yıl hedefini 1.000 hektar fidan olarak belirledi. 5 yıl içinde her yıl 1.000 hektarlık ağaçlandırma çalışması yapmayı hedefleyen İstanbul Havalimanı, başta İstanbul olmak üzere Ankara, Amasya, Konya ve Kayseri Orman Bölge Müdürlüklerine bağlı sorumluluk sahalarında da yapılacak çalışmalarla Türkiye’nin milli ağaçlandırma projesine destek olmayı amaçlıyor.
• Ankara
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) komuta kademesi, “11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes” programı kapsamında Harbiyelilerle 1111 fidan dikti. Tarım ve Orman Bakanlığınca Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında düzenlenen “11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes” programı kapsamında Milli Savunma Bakanı Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Milli Savunma Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu ile Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Kara Harp Okulu’na geldi. Kara Harp Okulu Komutanı Tuğgeneral Gültekin Yaralı ve Dekan Prof. Dr. Tufan Gündüz tarafından karşılanan Akar, Harbiyelilerin bulunduğu tören kıtasını selamladı. Daha sonra fidan dikimi alanına geçen Akar ve komutanlar, saat 11.11’de Harbiyelilerle fidan dikti, can suyu verdi. Kara Harp Okulu yerleşkesine 1111 fidanın dikildiği etkinlikte Sıfır Atık Projesi kapsamında Kara Harp Okulu’nda sağlanan kompozit gübre de kullanıldı. Akar ve komutanlar, fidan dikiminin ardından, aralarında misafir askeri personelin de bulunduğu Harbiyelilerle sohbet etti.
• İzmir
İzmir’de yazın çıkan yangında hasar gören arazide fidan dikim etkinliği yapıldı. İzmir’de fidan dikim etkinliği, Menderes ilçesi Orhanlı köyünde hazırlanan ağaçlandırma sahasında başladı. Ağustosta çıkan ve yaklaşık 500 hektarlık alanın zarar görmesine yol açan yangın sonrası İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin fidan dikimine hazır hale getirdiği sahadaki etkinliğe, yağmura rağmen öğrenciler, öğretmenler, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve idareciler yoğun ilgi gösterdi. Etkinliğe, “Bosna ve Türkiye Geleceğe Nefes İçin El Ele Projesi” kapsamında Bosna Hersek’ten gelen öğrenciler de katıldı.Etkinlik alanında ise 2 bin kızılçam, bin fıstık çamı, 2 bin kara selvi, 2 bin mavi selvi, bin defne olmak üzere 8 bin fidan dikileceğini anlatan Ayyıldız, “Öncelikle kaybettiğimiz ormanlık alanlar olmak üzere yurdumuzun her sathında fidan dikme seferberliğini başlatmış bulunuyoruz. Bir yandan yaşanan kayıplarımızı telafi ediyor, öte yandan ihtiyaç duyulan her yerde ağaçlandırma çalışması yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
• Antalya
Antalya Valiliği öncülüğünde Orman Bölge Müdürlüğünce gerçekleştirilen fidan dikimi etkinliği, Lara bölgesindeki TRT Kampı’nın karşısındaki ağaçlandırma sahasında yapıldı. Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ali Özdemir, etkinlikte yaptığı konuşmada, Antalya’nın tüm ilçelerinde 266 alanda saat 11.11’de 23 bin 377 kişinin katılımıyla, 203 bin 234 fidanın toprakla buluşturulduğunu kaydetti. Müdürlük olarak 2003’ten bu yana 1 milyon 54 bin 376 dekar alanda, 183 milyon 221 bin 350 fidan dikimi yaptıklarını belirten Özdemir, “Yine aynı döneme bin 386 okul, 121 ibadethane, 193 mezarlık, 55 hastane ve sağlık ocağı bahçelerine 187 bin fidan dikimi gerçekleştirdik.” dedi. Alanya ilçesindeki dikim töreninde yer alan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, aynı anda Ankara Yenimahalle Batıkent Çakırlar Mevkisi’ndeki programa katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüntülü bağlantı kurdu. Çavuşoğlu, bağlantı sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde bulunduklarını belirterek, “Biraz önce masada ve sahada güçlü olan Türk dış politikasını öğrencilerimizle paylaştık.” dedi. Kendilerinin de “geleceğe nefes” diyerek öğrenciler ve tüm yetkililerle fidan dikimi yaptıklarını aktaran Çavuşoğlu, “Bugün Antalya’da toplam 203 bin fidan dikmeyi planlamıştık. Vatandaşlarımızın da destekleriyle 240 bine ulaştık. Öyle görünüyor ki yıl sonuna kadar 400 bin civarında ağacı geleceğe nefes olmak için Antalya’da arkadaşlarımızla dikmiş olacağız.” diye konuştu.
• Kayseri
Kocasinan ilçesi Akçatepe mevkisindeki ağaçlandırma bölgesinde düzenlenen törende, 157 farklı noktada 44 bin kişinin katılımıyla 487 bin 500 fidan dikimi gerçekleştirildi. Türkiye çapında yaklaşık 11 milyon fidanın toprakla buluşturulacağını söyledi. Ağaç dikme bilincinin önemine değinen Özhaseki, şunları kaydetti: “İnşallah ülkemizi yemyeşil yaparız. Bizim kadim medeniyetimize baktığınız zaman ağacın yeri apayrı. Çevre hususunda bizim kadar duyarlı bir toplum yoktur ancak son dönemlerde geçirdiğimiz zaaf nedeniyle bol bol ağaç kesen, biraz da yakan, çevreye dikkat etmeyen bir toplum haline geldik. İnşallah bunlar geride kalır. O kadim medeniyetimizin güzel günlerine yeniden döneriz diye temennide bulunuyorum.”Etkinlikte öğrenciler, sporcular, vatandaşlar binlerce fidanı toprakla buluşturdu.
• Şırnak
Bakan Soylu, beraberinde İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, Şırnak AK Parti Milletvekili Rizgin Birlik, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ahmet Hacıoğlu ile Namaz Dağı’ndeki üs bölgesinde fidan dikim etkinliğine katıldı. Programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile canlı bağlantı yapan Soylu, Namaz, Cudi ve Herakol dağları arasında kalan bölgeyi yeşillendirmek için bugün ilk adımı attıklarını söyledi. Kampanya kapsamında Şırnak genelinde 52 bin 200 fidan dikildiğini belirten Soylu, şunları kaydetti: “Burası da inşallah bütün Şırnak’ı ayaklarının altına alan bir balkon gibi çok güzel bir seyir terası olacak ve Şırnaklıların hafta sonu piknik yapabilecekleri güzel bir yere döndürülecek. Şimdi size tüm arkadaşlarımızla söz veriyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl Cudi Dağı’nda temmuz ayında bütün Şırnaklılarla büyük bir festival gerçekleştirilecek.”
• Eskişehir
Eskişehir’de, “11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes” programı kapsamında 290 bin fidan dikildi. Eskişehir-Sarıcakaya kara yolundaki programa, Vali Özdemir Çakacak ve AK Parti Eskişehir milletvekilleri Harun Karacan, Nabi Avcı, Emine Nur Günay’ın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. İskender Pala, kurul üyeleri sanatçı Hülya Koçyiğit, Fecir Alptekin, Havva Hümeyra Şahin, Mehmed Özçay ile Prof. Dr. Ümit Meriç katıldı. Program kapsamında, kent merkezi ve ilçelerde 160 noktada 3 saat içinde 290 bin fidan toprakla buluşturuldu. Etkinlikte çamın yanı sıra yapraklı, meyveli ağaç fidanları dikildi. Sanatçı Hülya Koçyiğit, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’de çok önemli bir anı yaşadıklarını, ülkede herkesin elindeki fidanı toprakla buluşturduğunu söyledi.
• Adana
Adana’nın Sarıçam ilçesi Gökbuket Mahallesi’ndeki etkinlikte, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu’nun katılımıyla 2 bin 300 kişi 25 bin fidan dikti. Sarıeroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 81 ilde 11 milyon ağaçla bir ağaçlandırma seferberliği yapıldığını belirtti. Toplumun her kesiminden vatandaşla birlikte geleceğe nefes olma adına, bir şölen havasında el ele fidan diktiklerini ifade eden Sarıeroğlu, “Ülkemiz, milletimiz, geleceğimiz için hayırlı olsun. Hem çocuklarımıza yeşil, doğa konusunda bir farkındalık oluşmasına vesile oluyor hem de çevre duyarlılığı biliyorsunuz, en önemli gündem maddelerimizden birisi. Tüm Türkiye’de inşallah dikilen fidanlar ağaç olsun, ormanlar olsun ve geleceğimize nefes olsun diyorum.” diye konuştu.
• Mersin
Mersin’de Emirler Mahallesi İnsuyu mevkisinde düzenlenen programda 48 farklı noktada 251 bin fidan toprakla buluştu. Mersin Valisi Ali İhsan Su, yaptığı konuşmada, Mersin’de 48 farklı noktada fidan dikiminin yapıldığını belirtti. Ormanların oldukça önemli olduğunu ifade eden Su, ormancılık alanında Mersin’de önemli çalışmaların yapıldığını kaydetti.
• Hatay
Hatay’da Mustafa Kemal Üniversitesi kampüs yerleşkesinde düzenlenen programda 104 bin 8 fidan toprakla buluşturuldu. Hatay Valisi Rahmi Doğan, burada yaptığı konuşmada, dünyanın en büyük sorununun çevre sorunu olduğunu söyledi. Programa, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Hatay Büyükşehir Belediye başkanı Lütfü Savaş, Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Ataman, resmi kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra yüzlerce öğrenci katıldı.
• Gaziantep
Gaziantep’te Dülükbaba mevkisinde düzenlenen fidan dikim töreninde konuşan Vali Davut Gül, Türkiye’nin her yanında aynı heyecanla fidanların dikildiğini söyledi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de çevreye duyarlı kalkınma için ağaç dikim kampanyasını devam ettirmek gerektiğini dile getirerek, bu kapsamda çalışmalar yürüteceklerini anlattı.
• Bursa
Bursa Valiliği öncülüğünde İl Orman ve Tarım Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen fidan dikim etkinliği, Nilüfer ilçesi Başköy mevkisindeki ağaçlandırma sahasında yapıldı.Binlerce fidanın toprakla buluştuğu etkinliğe, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, milletvekilleri ve öğrenciler katıldı.
• Çanakkale
Çanakkale’nin merkeze bağlı Kemel köyünde düzenlenen etkinliğe katılan Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, burada yaptığı konuşmada, ülke genelinde 11 milyon fidanın toprakla buluşacağını söyledi. Kentte de bu kapsamda 42 nokta belirlendiğini belirten Tavlı, gençlere ve gelecek kuşaklara yeşil bir çevre bırakma çabasında olduklarını kaydetti. Etkinlik kapsamında Çanakkale’de 42 sahadaki 250 bin hektar alanda 205 bin fidan dikildi.
• Rize
Gelecek nesillerin çevre bilinciyle yetişmesi ve daha yeşil Türkiye için 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen program kapsamında, Rize’de 8 ayrı noktada 69 bin fidan toprakla buluşturuldu. Isırlık Tabiat Parkı’ndaki törende konuşan Vali Kemal Çeber, kentin Türkiye’nin en yeşil ili olduğunu söyledi.
• Trabzon
Program kapsamında Trabzon’da 35 noktada 100 bin fidan dikildi. Trabzon Üniversitesi Merkez Kampüsü’ndeki törende konuşan Vali İsmail Ustaoğlu, dünya ölçeğinde tarihi bir anı hep birlikte yaşadıklarını vurguladı. Türkiye genelinde 11 milyon fidanı toprakla buluşturacaklarına işaret eden Ustaoğlu, “Günün sonunda ise orman varlığını artırma konusunda dünyaya örnek bu çalışmayla pek çok başarıya imza atan ülkemiz, Guinness Rekorlar Kitabı’na girecek. Böylece hem kampanyanın etki alanı genişleyecek hem de bu konuda çok ciddi bir farkındalığı ortaya koymuş olacağız.” dedi.
• Nevşehir
Nevşehir Göre beldesi Aşıklı Dağı’ndaki etkinliğe katılan Vali İlhami Aktaş ile AK Parti Nevşehir milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe, ilk fidanı dikerek, can suyunu verdi.Daire müdürleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenci ve vatandaşların katıldığı etkinlikte binlerce fidan, daha yeşil bir Nevşehir için toprakla buluşturuldu.
• Kırıkkale
Kırıkkale’de program kapsamında 12 ayrı noktada 71 bin fidan toprakla buluşturuldu. Ahılı köyü Kızıldağ mevkisindeki törende konuşan Vali Yunus Sezer, bugün bir insan olarak en hayırlı ve güzel işlerden birini yaptıklarını belirtti. Halay ekibinin gösterisinin ardından, Vali Sezer, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, diğer protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler, binlerce fidanı toprakla buluşturdu. Öte yandan, Bahşılı ilçesi mesire alanındaki etkinlikte de hükümlüler tarafından fidan dikildi.
• Sivas
Sivas’ta ise denetimli serbestlikten yaralanan ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda kalan hükümlüler, Adalet Sarayı bahçesinde vatandaşlara ve kurum çalışanlarına fidan dağıttı. Programda konuşan Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, proje kapsamında adliyede 300 fidan dağıttıklarını belirterek, “Ağaçlar toprakla buluştuğunda her biri yarın bizim için nefes olacak.” dedi. Projeye katkı sağladıkları için mutlu olduklarını anlatan Uğurlu, kentteki Adalet Ormanı’na da hükümlülerle fidan dikeceklerini ifade etti.
• Afyonkarahisar
Afyonkarahisar-Kütahya kara yolu 10. kilometresinde fidan dikim alanında konuşan Vali Mustafa Tutulmaz, program kapsamında 142 bin fidanın toprakla buluşturulacağını söyledi.Programa Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İl Emniyet Müdürü Gürsel Yıldız, Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanı Albay Hamza Çömez ve İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban da katıldı.
• Kocaeli
Kocaeli’nin Gebze ilçesi Pelitli bölgesinde 63 bin fidan dikildi. Daha önce çıkan yangında tahrip olan bölgede gerçekleştirilen fidan dikim törenine, Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ile diğer ilgililer, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Vali Aksoy’un günün anlam ve önemini ifade eden konuşmasının ardından fidanlar toprakla buluşturuldu.
• Zonguldak
Zonguldak’ta, program kapsamında 86 bin 500 fidan dikildi. Çaycuma ilçesine bağlı Kahvecioğlu köyünde düzenlenen fidan dikme töreninde saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Törende konuşan Vali Erdoğan Bektaş, etkinliğe katılımının yüksek olmasının kendilerini sevindirdiğini belirterek, kampanyanın verimli ve güzel geçtiğini söyledi.
• Edirne
“11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes” Programı kapsamında Trakya’da 302 bin 510 fidan toprakla buluştu. Edirne’de Kestanelik Kışlası mevkisinde fidan dikimi yapıldı. Öğrenciler ve bölge sakinlerinin ilgi gösterdiği etkinlikte 122 bin 500 fidan toprakla buluşturuldu. Edirne Valisi Ekrem Canalp, etkinlikte yaptığı konuşmada, bugün Türkiye genelinde 11 milyondan fazla fidanı dikmek için geldiklerini söyledi. Bu kadar çok fidanın toprakla buluşmasının bir dünya rekoru olduğunu vurgulayan Canalp, “Bu dünya rekoru nasıl kırıldı?’ diye baktığımız zaman, şöyle bir meydana bakarsanız bunu göreceksiniz. Çocuklarımız burada, gençlerimiz, yaşlılarımız burada. Biz millet olarak ağaç sevgisini ilkokuldan itibaren ruhumuza, gönlümüze işliyoruz. İşte bu sevgiden dolayıdır ki dünyadaki orman Türkiye, orman varlığını arttıran az sayıdaki ülkeler arasında yer alıyor.” dedi.
• Muğla
Muğla’da Düzeyn mevkisinde düzenlenen etkinlikte ilk olarak öğrenciler günün anlam ve önemini belirten şiirler okudu ve halk oyunu gösterisi sundu. Muğla Valisi Esengül Civelek, yaptığı konuşmada, söz konusu kampanyayla orman ve ağaç sevgisinin gelişeceğini ve yeni nesillerin yaşanabilir bir çevre olgusuyla yetişeceğini ifade etti. İl genelinde 195 noktada 200 bin fidanı aynı gün toprakla buluşturduklarını aktaran Civelek, “Ağaçlandırma potansiyeli olan alanlarımız ile son zamanlarda çıkan orman yangınları sonucunda bozulan sahalarımız yeniden ağaçlandırılacak.” diye konuştu.
• Aydın
Türkiye’de eş zamanlı başlatılan etkinlik, Aydın’da Efeler ilçesi Ovaeymir Mahallesi’nde yapıldı. Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, yaptığı konuşmada, “Ormanlarımdan bir dal kesenin başını keserim” diyen bir ecdadın torunları olduklarını belirtti. Aydın’da 100 bin fidanın toprakla buluşacağını aktaran Köşger, “Aydın’ın topraklarının yüzde 40’ı ormanlarla kaplı. Sevgili gençler; size emanet edeceğimiz ülke şimdilik bu şekilde. Siz inşallah bu noktadan daha ileriye taşıyacaksınız. Geleceğimizi sizlere emanet ediyoruz.” dedi. Öte yandan Germencik ilçesinde düzenlenen törende 5 bin 690, Söke’de bin 500, Kuşadası’nda ise 8 bin 750 fidan toprakla buluştu.
• Denizli
Denizli’nin Pamukkale ilçesine bağlı Kale Mahallesi’ndeki ağaçlandırma sahasındaki etkinliğe öğrenciler, öğretmenler, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve idareciler yoğun ilgi gösterdi. Vali Hasan Karahan, yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde önemli bir rekora imza atılacağını söyledi. Karahan, yeşilin yaygın olduğu kentlerden biri olan Denizli ile gurur duyduklarını sözlerine ekledi. Daha sonra protokol üyeleri ve katılımcılar, önceden belirlenmiş ve parsellenerek numaralandırılmış alanlara fidanları dikerek ilk can suyunu verdi. Öte yandan Denizli Adliyesi’nde Denetimli Serbestlik Müdürlüğünce fidan dağıtıldı.
• Van
Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda ülke genelinde başlatılan program kapsamında, Van’ın Edremit ilçesindeki Kurubaş Mevkisi’nde de etkinlik düzenlendi. Halkın büyük ilgi gösterdiği etkinlikte 70 bin fidan toprakla buluşturuldu.
• Hakkari
Hakkari’deki etkinlik kapsamında vatandaşlar, Vatan Tepesi’nde bir araya geldi. Vali ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, burada yaptığı konuşmada, ülke genelindeki seferberliğin anlamlı ve önemli olduğunu belirtti.Bugünün Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Milli Ağaçlandırma Günü olarak kararlaştırıldığını anımsatan Akbıyık, şunları kaydetti:”Biz de tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız ve yaklaşık 2 bin vatandaşın katılımıyla 50 bin fidanı dikmek üzere toplanmış bulunuyoruz. İnsanın, hayvanın, toprağın, havanın ve tüm canlıların dengesini korumak amacıyla biz de kampanya kapsamında bu etkinliği yapıyoruz.” Ardından kent genlinde dikilecek fidanlardan 29 bini, burada belirlenen alanda toprakla buluşturuldu.
• Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Sertifika Programı
Enerji sektörünün hem dünyada hem de Türkiye’de katlanarak büyümesi beklenmektedir. Ülkelerin büyüme ve refah düzeylerini belirleyecek sektör olarak görülmesi nedeniyle geleceğin popüler meslekleri arasında birinci planda önem kazanmaktadır. BM Institute ve İTÜ Enerji Enstitüsü & İTÜ Sürekli Eğitim Merkezi eğitimi ile düzenlenecek ‘’Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Sertifika Programı’’ ile enerji sektöründe çalışmak isteyenlerin ve sektörde çalışan teknik kadroların bilgi eksikliğinin giderilmesi, yeni düzenlemeler, teknolojiler ve güncel uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır.
Eğitime %80 devam koşulunu sağlayan katılımcılara İTÜ Sürekli Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan resmi sertifika verilecek olan program 4 gün (24 Saat) sürecektir. Eğitimin yeni dönemi 6-7 Aralık / 13-14 Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız
• Tahrip Edilen ’12 Bin Yıllık Dipsiz Göl’ Sit Alanı İlan Edilecek
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Gümüşhane’nin Dumanlı Köyü sınırlarındaki “Dipsiz Göl” olarak anılan bölgenin “Doğal Sit Alanı” ilan edileceğini söyledi. Yaklaşık 12 bin yıllık olduğu tahmin edilen Dipsiz Göl, yasal izinle yapılan define kazısı sonrası tahrip edilmiş, suyu kuruyarak doğal yapısı tamamen bozulmuştur.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerinin göl ve çevresindeki çalışmaları sürdürdüğünü aktaran Kurum, ilk etapta bölgede bilimsel çalışmaların yapılacağını, ardından da göl ve çevresinin bozulan yapısının eski doğal haline kavuşturulması için gerekli tüm adımları atacaklarını vurgulamıştır. Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da konuyu yakından takip ettiğini ve gölün eski haline kavuşturulması için gerekli adımların atılması talimatı verdiğini belirtmiştir. Gümüşhane merkeze 50 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikte olan ve manzarasıyla ilgi çeken Taşköprü Yaylası’ndaki Dipsiz Göl, özellikle kar ve yağmur sularıyla beslenmektedir. Gölün doğal haline getirilmesi için yapılacak çalışmalar kış yağışlarından önce gerçekleştirilecektir. Söz konusu çalışmalar sonrası bölgedeki doğal yapının kendini yenileyeceği tahmin edilmektedir.
• Zeytinin Kara Suyu Yem Ve Gübreye Dönüştürülerek Ekonomiye Kazandırıldı
Zeytinyağı üreten fabrikalarda bu meyvenin sıkımı sırasında ortaya çıkan ve atık olarak bırakıldığında doğaya zarar veren kara suyun buharlaştırılmasıyla elde edilen katı maddeler, hayvan yemi ve gübre olarak kullanılmaktadır. Türkiye’deki bin 200’ü aşkın zeytin işletmesinde yılda ortalama 200 bin ton zeytin kara suyu ortaya çıkmaktadır. Bu atık, doğaya bırakıldığında içerdiği maddeler nedeniyle toprak ve su kaynaklarına zarar verebilmektedir. Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu, Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve Adnan Menderes Üniversitesinden akademisyenler ile çevre bilimci Mehmet Laleli’nin ortaklaşa yürüttüğü çalışmada, çoğunlukla işletmelerdeki özel havuzlarda biriktirilen kara su buharlaştırılarak elde edilen katı maddelerin hayvan yemi ve gübre olarak kullanılabileceği belirlenmiştir. Bu tespit doğrultusunda, 12 milyondan fazla zeytin ağacının bulunduğu Edremit, Ayvalık, Gömeç, Burhaniye ve Havran ilçelerindeki bazı tesislerde zeytin kara suyu ekonomiye kazandırılmaya başlanmıştır.
Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytin ve Zeytin Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Mücahit Kıvrak, zeytin kara suyunun kontrolsüz olarak doğaya salınmasının çevreye büyük ölçüde zarar verdiğini söylemiştir. Kara suyun fabrikadan çıktığı haliyle yüksek dozda zehir içerdiğini, evsel atıklardan 200 kat fazla zararlı olduğunu belirten Kıvrak, “Doz çalışması yapmamız gerekiyor. Toprağa uygun dozlarda verdiğiniz zaman gübre etkisi gösterir. Bu dozu bir tık yukarı çıkardığınızda yabancı otları öldürür, ondan sonrası çevre felaketine neden olur.” İfadeleri kullanılmıştır. Kıvrak, kara su ve pirinadan hayvan yemi, gübre yapılabileceğini ve biyogaz elde edilebileceğini dile getirmiştir.
Burhaniye ilçesinde zeytinyağı fabrikası olan çevre bilimci Mehmet Laleli de kara suyun işlenmesi halinde önemli bir ekonomik değer olduğunu söylemiştir. Günlük 60 ton üretim kapasitesine sahip bir fabrikanın, 2 bin tonluk kara su havuzuna sahip olması gerektiğini ifade eden Laleli, “Kara suyu yazın en kurak zamanda sulamada kullanabiliriz. Bu su, zeytin ağacına değil daha çok yabancı otla mücadeleye yarıyor. Suyun buharlaştırılmasıyla geriye kalanı hayvan yemi olarak kullanmak, kompostlamak mümkün.” diye konuşmuştur. Laleli, zeytin kara suyunun mayalanıp içinde bakteri yetiştirilerek yağ rafine edilebileceğini, temizlenip koku ve renk gideriminin sağlanabileceğini, biyolojik ve kimyasal oksijen ihtiyacını karşılaşmanın mümkün olduğunu dile getirmiştir.
• ‘Bacillus’ Bakterisinin Pet Ve Naylonu Parçalayabildiği Belirlendi
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Elif Demirkan ve ekibi tarafından yürütülen araştırma kapsamında, daha önceki bir çalışmada petrol tükettiği belirlenen bakteriler, ilk önce Türkiye topraklarından izole edilmiştir. Daha sonra özel besi yerlerine alınan bakterilerin pet ve naylonu parçalama yetenekleri incelendi ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Araştırmanın devamında doğadaki bu biyo parçalanmanın gerekli koşullar sağlanarak artırılması ve plastiklerin sıfır atıkla yüzde 100 bertarafı hedeflenmektedir.
“Bakterilerin bu yeteneklerini tüm dünyaya duyurmak istiyoruz”
Prof. Dr. Demirkan, çevre kirliliğine dikkati çekmek için bir çalışma gerçekleştirdiklerini söylemiştir. Tüketilen deniz canlılarıyla insanların her sene 11 bin mikroplastik parçasını hazmettiğine işaret eden Demirkan, bu nedenle ekosistemi ciddi olarak etkileyen plastik kirliliğine karşı mikroorganizmaların rolünü araştırdıklarını anlatmıştır. Daha önce Türkiye topraklarından izole ettikleri Bacillus bakterilerinin petrol tüketme yeteneklerini araştırdıklarını hatırlatan Demirkan, “İzole ettiğimiz bakterilerin pet ve naylon parçalama yetenekleri olup olmadığını araştırdık ve elektron mikroskobuyla yaptığımız bir aylık çalışma sonucunda, bakterilerin pet ve naylonu parçaladığını gördük.” Demiştir.
Dünyada ilk defa Japonya’da yapılan bir çalışmada, pet şişelerini parçalayan bakterilerin izole edildiğine vurgulayan Demirkan, “Plastik kirliliğinin bertarafı için ya yakılma -o da yakılma sonucu ortaya çıkan gazlardan dolayı çevre kirliliğine sebep oluyor- ya da yer altına depolama yolları izleniyor. İkinci seçenek için de çok büyük alanlara ihtiyaç var. Onun için bilim insanları yine doğaya başvurdu. Yavaş yavaş bu bakteriler, literatürlere girmeye başladı. Biz de Türkiye topraklarından izole ettiğimiz yerli bakterilerin bu yeteneklerini tüm dünyaya duyurmak istiyoruz. Konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ileteceğiz.” diye konuşmuştur.
Araştırmanın deney aşamasına ilişkin Demirkan, şöyle devam etmiştir:”Marketten aldığımız pet şişesi ve naylonları küçük küçük parçalayarak bunları bakterilerin besi ortamı olan cam şişelere ilave ettik. Bir aylık üretim sonucunda, bakterilerin sadece naylon ve pet şişesi parçalarını kullandığını gördük. Bakterilerin enerji kaynağı olarak naylonu ve peti kullandığını saptadık.” Yaptıkları çalışma sonucunda ışık mikroskobundaki biyolojik parçalanmaların detayını görmek amacıyla elektron mikroskobik çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve özellikle naylon yüzeyinde derin biyo parçalanmalar gördüklerini dile getirmiştir. Demirkan, “Bilinçli koşullarda, atıkları toplayıp kapalı sistemlerde çok sayıda mikroorganizmayla bir muamele yaparsak plastiklerin sıfır atıkla yüzde yüz bertarafına ulaşabiliriz.” değerlendirmesinde bulunmuştur.
• Duyurular
• 19.11.2019 tarihli duyuru: Aylık Faaliyet Raporu, İç Tetkik Raporu ve Eğitim formatlarında değişiklikler yapılmıştır.
• Yayımlanan Yönetmelik/Tebliğler
– 28 Kasım 2019 tarih ve 30962 sayılı Resmi Gazete’de Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanmıştır.
– 29 Kasım 2019 tarih ve 30963 sayılı Resmi Gazete’de Çevresel Etki Değerlendirmesi Yeterlik Belgesi Tebliği yayımlanmıştır.