Geyve–Pamukova Atıksu Arıtma Tesisi Hizmete Girmeye Hazır
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, Pamukova ve Geyve’ye hizmet sunacak olan Geyve-Pamukova Atıksu Arıtma Tesisi’nde çalışmaların tamamlandığını bildirdi. Keleş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Alifuatpaşa’da 40 bin dönüm arazi üzerinde inşa edilen Geyve-Pamukova Arıtma Tesisinin tamamlandığını, önümüzdeki günlerde 25 milyona mal olan bu tesisin açılışının yapılacağını belirtti.
Likit Çiplerle Güneş Enerjisi Maliyetleri Düşüyor
Yabancı bir markanın geliştirdiği yeni baskı cihazı, elektronik devreleri oluşturacak sıvı formdaki çiplerden oluşan bir mürekkep kullanarak, hafif ve katlanabilir yüzeylerin üzerine baskı yapabiliyor. Cihazın, güneş enerjisi panellerinin üretim maliyetlerini düşürmesi bekleniyor. Sıvı bir alaşımdan elektronik devre basabilen baskı cihazları, kağıdın üzerine mürekkep basma teknolojisine benzer bir modelle çalışıyor. Bu yazıcıda kullanılacak sıvı mürekkep, elektronik devreleri oluşturacak sıvı formdaki çiplerden oluşuyor. İçinde kum tanesi büyüklüğünde milyonlarca çip bulunan bu sıvı alaşım, hafif vekatlanabilir yüzeylerin üzerine basılarak, güneş enerjisi üretecek milyonlarca minik solar hücreye dönüşüyor. Aylık bilim teknoloji dergisi MIT Technology Review’un teknoloji portalında yayınlanan habere göre, projenin üç yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Yeni nesil yazıcıyla, daha az malzeme ve güneş paneli kullanılarak aynı oranda veya daha yüksek miktarda enerji elde edilebileceği belirtiliyor.
Evraka Atık Toplama Rotası
Geleneksel atık toplama sistemlerine yenilikçi bir gözle bakan Evreka’ nın geliştirdiği Evreka Akıllı Çöp Toplama Sistemi, atık toplama araçlarını sadece dolu çöp konteynerlerine yönlendirerek zaman ve enerji tasarrufu sağlıyor. Atık toplama işi, statik rotalara bağlı olarak yapılıyor. Yani atık araçları, dolu veya boş olmasına bakmaksızın her çöp konteynerini ziyaret ediyor. Bu verimsiz yöntem daha fazla emek, zaman ve enerji kullanılmasına yol açarak hem maliyetleri hem de karbon emisyonunu arttırmaktadır. Öncelikle kablosuz doluluk algılama sensörleriyle çöp konteynerlerinin doluluk oranı anlık olarak ölçülüyor, makineler arası iletişim (M2M) teknolojisiyle bu veri bulut sistemine gönderiliyor. Toplanan veriler bir tahmin algoritmasında işlenerek çöp kutularının dolum zamanı tahmin ediliyor ve atık araçlarının gitmesi gereken konteynerler belirleniyor. Bu noktalar, günlük atık toplama rotalarına dönüştürülüyor ve atık toplama araçlarının navigasyon sistemine iletiliyor. Böylece şoför hangi rotayı izleyerek hangi konteynere ulaşması gerektiğini aracındaki akıllı ekrandan veya mobil cihazlar üzerinden görebiliyor. Rotayı takip eden şoförler sadece dolu çöp konteynerlerine gidiyor. Sonuçta, zaman ve enerji kaybı önleniyor, karbon emisyonu azalıyor ve çöp toplama maliyetinde %55’e varan oranlarda tasarrufa gidilebiliyor. Akıllı Çöp Toplama Sistemi ile pek çok ödüle layık görülen Evreka, çalışmalarına ODTÜ Teknokent’ te devam etmektedir.
Tohum Takas Ağı Elektronik Veritabanı Açıldı
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, atalık tohumları koruma altına almak ve takas etmek isteyen herkesi Tohum Takas Ağı sitesi www.tohumtakas.org adresine bekliyor. Elinde atalık tohum bulunan veya atalık tohumları çoğaltmak için elini taşın altına sokmaya kararlı herkesin ücretsiz kullanabileceği site, tohum takasının yapılmasına izin verdiği gibi, ekildiği coğrafya, iklim şartları, ürünün yetiştirilmesindekullanılan yöntemler ve girdileri de kayıt altına alıyor. Bu şekilde, hangi tohumun hangi şartlar altında ne kadar verimli olduğunun bilgisi de tohum takası yapanların elinde oluyo.
• Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
“Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 21.09.2016 tarih ve 29834 Sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yapılan değişiklik kapsamında Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 Listelerine yeni çevre lisans konuları eklenmiş olup, eklenen çevre lisans konuları çerçevesinde Geçici Faaliyet Belgesi ve Çevre Lisansı aşamasında istenen belgeler tanımlanarak Ek-3B ve Ek-3C’de düzenlemeler yapılmıştır. Diğer taraftan, yönetmelik kapsamında yapılan düzenlemelere ilişkin olarak e-izin sistemi üzerinde gerekli güncellemeler de yapılmıştır. Yönetmeliğe yeni eklenen lisans konularına ilişkin “Fiziki Şartlar Tabloları“ ile ”Teknik Uygunluk Rapor Formatları” hazırlanmış olup, “İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı Formatı” yönetmelik kapsamında yeniden düzenlenmiştir. Söz konusu formatlara Genel Müdürlüğümüzün web sayfası “İzin ve Lisans İşlemleri” bölümünden ulaşılması mümkündür.