Başka bir deyişle yeşil mutabakat, bu süre zarfında Avrupa Birliği (AB) yeşil mutabakatı sera gazı salınımını kademeli olarak sıfıra indirmeyi amaçlamaktadır.
Yeşil Mutabakat Planı kapsamında, enerji tasarrufu, yenilenebilir enerji kullanımı, çevre dostu ulaşım ve doğayı koruma gibi konulara odaklanılır. Ayrıca, daha yeşil ve sürdürülebilir bir yaşam için atık yönetimi ve geri dönüşüm uygulamalarının geliştirilmesi de plana dahildir.
Avrupa Yeşil Mutabakatı, hem AB üyesi ülkelerin hem de diğer ülkelerin çevre ve iklim değişikliği konularında daha fazla iş birliği yapmasını teşvik etmeyi amaçlar. Bu sayede, tüm dünyada daha sağlıklı ve yaşanabilir bir gelecek için çalışılabilir.
Yeşil Mutabakat Eylem Planı Nedir?
Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, 4 Şubat 2020 tarihinde Bakan Yardımcısı düzeyinde bir Çalışma Grubu oluşturuldu. Çalışma Grubu faaliyetleri kapsamında, Bakan Yardımcıları ve Çalışma Grubu üyesi kurumlar ile teknik düzeyde gerçekleştirilen toplantıların yanı sıra, özel sektör temsilcilerinin katılımı ile sektör bazında istişareler gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen istişareler sonucunda; ülkemizin Gümrük Birliği ile AB’ye sağlanan bütünleşmesinin korunması ve daha da ileriye taşınmasının yanı sıra uluslararası ticaret düzeninde iklim değişikliği ile mücadele politikalarının olası etkilerine adaptasyonunu sağlayacak bir yol haritası oluşturulması hedeflenmiş ve Çalışma Grubu üyesi tüm Kurumların katkıları ile bir Eylem Planı hazırlanmıştır.
Bu süreçte, Ticaret Bakanlığı öncü rol üstlenip “Yeşil Mutabakat Eylem Planı” hazırladı. Yol haritası görevi görecek olan Eylem Planı, 9 ana başlık altında toplam 32 hedefi ve 81 eylemi kapsıyor:
Yeşil Mutabakat Eylem Planı Başlıkları
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planına ulaşmak için, lütfen aşağıdaki linki tıklayın:
https://ticaret.gov.tr/data/60f1200013b876eb28421b23/MUTABAKAT%20YEŞİL.pdf